Din toate domeniile, fibra optica este cel mai folositoare in sistemele de securitate, in special in camerele de supraveghere, care pentru securitatea oamenilor sunt folosite pretutindeni in spatiile publice, fie la birou si alte locuri de munca (depozite, santiere etc.), in parcuri sau pe strazi. Toate aceste sisteme se bazeaza pe conexiunile cablurilor cu fibra optica.

Inlocuind sistemele bazate pe cabluri coaxiale care incepeau sa inregistreze slab la o distanta de mai mult de trei sute de metri. Sistemele din fibra optica permit inregistrarea pe distante nelimitate. De asemenea, trecandu-se de la inregistrarea pe casete video care ocupau spatii de stocare in depozite, inregistrarea in format digital permite folosirea unor programe care urmaresc in timp real un obiect de catre intreg sistemul. Un alt avantaj ar fi controlul direct al camerelor de catre supraveghetor, care poate intoarce si da zoom pentru a se concentra asupra unui obiectiv specific.

Totodata, datorita sensibilitatii sale, fibra poate fi folosita pe garduri pentru a detecta daca cineva vrea sa intre intr-o arie nepermisa. Poate fi de asemenea ingropata pentru a se putea spune ce anume traverseaza o suprafata la un moment dat, afland totodata si natura sa, daca este o persoana sau un vehicul. Si, spre deosebire de sistemele de alarma bazate pe cubru, cele din fibra sunt greu de detectat, fiind de cele mai multe ori imposibil de gasit si dezactivat.